God söndag Fjollträsk!

Åh, vad jag gillade dagens ledare i DN, ”För mycket sjukvård i Fjollträsk”. Och NEJ, det är inte för att rubriken innehåller det gamla klassiska skällsordet Fjollträsk, det är för att jag håller med skribenten. Då jag hade min supertraumatiska sjukhusvistelse på Södersjukhuset för en månad sen, så var det jättemånga andra patienter som var där för åkommor som absolut inte var akuta?! Aaaah jag blev så less! En kvinna skrev in sig på akuten för att hon hade gått in i en dörr 3 dagar innan och nu gjorde det ont när hon skrattade. Min granne i korridoren hade stukat foten. Grannen på andra sidan hade ont i halsen och mådde illa. En kvinna bredvid mig i väntrummet petade på mig och frågade om de hade tagit min temp, sen sa hon att det hade de minsann gjort på henne: ”37,5, det är väl högt det?!” 

Nej du till synes pigga och friska främmande kvinna som petade på mig i väntrummet, 37,5 är inte väldigt hög feber (har du låg vardagstemp som mig så är det lätt feber, annars helt normalt).

INGET AV DET DÄR ÄR NÅGOT SOM MAN SKA GÅ TILL AKUTEN FÖR

Däremot killen som låg på en bår och kaskadspydde blod, han var på helt rätt ställe.

Och JA, nu visade det ju sig att jag själv inte hade något akut fel, men jag var bara där för att min läkare på vårdcentralen trodde att det var en blodpropp i hjärnan och tvingade mig till akuten. Annars skulle jag inte sätta min fot på akuten om det inte var riktigt allvarligt, det finns vårdcentraler och närakuter överallt i Stockholms län, gå dit istället. Eller, har man ont i halsen och mår illa, eller har 37,5 i feber och i övrigt inga symtom, stanna hemma och vila. Man måste inte använda sig av sjukvården så fort man inte känner sig helt hundra.

3 kommentarer
 1. Carina skriver: 3 juni, 201211:27

  Klokt sagt!! Håller med där..

 2. Kristin skriver: 3 juni, 201211:43

  Himla sant! Blir så trött. Blir även trött på de som ropar på ambulans direkt. Om man kan gå/cykla/be om skjuts till akuten så ska man fan inte använda ambulans. Inget färdmedel utan tidigare sjukvård, om det är allvarligt! Suck und stön.

 3. Hanna skriver: 3 juni, 201205:47

  Håller helt med. Lite annars men här jag bor (Vilhelmina) ska vi vara glada om en ambulans kommer i tid ifall vi råkar ut för något som leder till något akut. Detta eftersom att vår grannkommun Åsele blivit ifråntagna sin ambulans och nu bara har en liten ”akutbil” som ej får köra patienterna vilket lett till en del skit…….. Uppdrag granskning har granskat (hehe) detta. Kolla gärna ifall du är intresserad!

  http://svtplay.se/v/2725502/uppdrag_granskning/del_7_av_20__kampen_om_ambulansen?sb,p103536,3,f,-1

Skriv en kommentar