Bokslukerskan tipsar Behrang Miri

Då jag läste artikeln om Behrang Miris beslut att ta bort Tintin-böckerna från TioTretton så var jag helt säker på att det var ett skämt. På riktigt.

För det första: Han verkar basera sitt beslut (han har nu ändrat sig och Tintin får vara kvar.) (hurra) enbart på Tintin i Kongo, en bok som de inte har haft på TioTretton till att börja med? (om jag har förstått det rätt).  ”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Miri,”

… aaaaalltsåååååå? Flygande mattor? Vaaaa? Jag förstår att Tintin i Sovjet och Tintin i Kongo är värda att kritiseras då det är väldigt naiva böcker, men han kan omöjligen ha läst fler än de allra tidigaste böckerna?

För det andra: Det där om utrensning av andra böcker som också kan anses vara kränkande? Alltsåååååååå? Vavavavavava? HUR kan en person som ens tänker den tanken få jobba på ett bibliotek? Jag mådde helt seriöst illa då jag läste det. (han har nu insett att det var fel)(thank U Jesus). 

Jag trodde som sagt att artikeln var ett skämt då jag först läste den, eller att allt bara var ett desperat försök till provokation och uppmärksamhet? Jaja, HÄR kan ni läsa en fin text om vad Serieteket tycker  om hela hoooolabalooooot. (hhaahah ”holabalot”, visste ej att det ordet fanns i min hjärna.)

Om det nu är så att Behrangs kunskaper om Tintin är så bristfälliga som det verkar, så tycker jag att han ska läsa den här boken:

Tintin: Hergé and His Creation, Harry Thompson

Det är en jättefin biografi om relationen mellan Hergé och Tintin, Harry Thompson går igenom hur varje Tintin-äventyr skapades och vad Hergé ville förmedla med sina berättelser. De flesta Tintin-böcker är satirer över olika politiska händelser som var aktuella då böckerna ritades. Ja, jag vet, jag kanske är partisk då jag älskar älskar älskar Tintin, men om jag försöker att se på Tintin: Hergé and His Creation utan mina älskaTintin-glasögon så skulle jag nog faktiskt ändå säga att det är en fantastisk biografi. Den är rolig, informativ och den ger en bra översikt över Tintin och Hergés gemensamma utveckling.

Sååååå, läs den, Behrang – it’s great to learn and knowledge is power! 

Tintin: Hergé and His Creation, Harry Thompson

Med älskaTintin-glasögona’:

12345678910

Utan älskaTintin-glasögona’:

12345678910

0 kommentarer
Skriv en kommentar