Get your grafisk form on

Emelie om There’s a storm coming

Jag skulle också vilja skaffa mig lite baskunskaper inom layout-svängen. Vad är det för bok? :)

Jag har några böcker kvar efter min tid som student på Södertörn, där jag läste Svenska A med inriktning på typ textproduktion eller något liknande som jag inte riktigt kommer ihåg nu men jaja, spelar roll. Jag läste aldrig klart den kursen, tog typ 18 hp av 30, dels pga att jag mådde dåligt och dels för att jag helt enkelt inte trivdes på Södertörn. Det som jag saknar från min tid på Södertörn är casual Jehovas-Friday a.k.a. den bästa dagen på hela veckan. Varje fredag stod det nämligen små Jehovas som delade ut Vakttornet till alla intresserade studenter (typ JAG) (älskar frikyrkliga människor) (så mycket galenskap som gömmer sig under de krispiga vita skjortorna).

Jag har dock planer på att fixa de där poängen som är kvar, och det är dels därför som jag tänkte bli en drottning på Illustrator och InDesign nu i sommar.

Hur som haver, de kursböcker som jag har kvar efter min korta tid på Södertörn är dessa:

20130613_144753 20130613_144740

Typografisk handbok, Christer Hellmark och Typografi, bild och grafisk design, Henriette Koblanck.

Typografisk handbok är en väldigt proffsig bok. Han som skrev boken skulle säkerligen skjuta mig för den beskrivningen, men jag tycker – helt serri – att det är det ordet som beskriver boken allra bäst. PROFFSIG.

Typografi, bild och grafisk design är en bok som tar upp grunderna på ett ibland väldigt simpelt sätt. Jag stör mig dock OTROLIGT mycket på att en bok om grafisk design kan ha ett så otroligt fult omslag.

Det finns säkert en hel uppsjö av böcker inom det här området, men jag skulle rekommendera Typografisk handbok (en känner sig PROFFSIG enbart av att se den i bokhyllan) +  någon bra grundbok. Alltså - Typografi, bild och grafisk design funkar ju, men det finns säkert bättre böcker, åtminstone böcker med ett snyggare omslag.

4 kommentarer
 1. Tesse skriver: 13 juni, 201304:28

  Kära barndomsvän, måste i detta inlägg flika in att är man det minsta intresserad av grafisk design och produktion så bör, nej ska man i sin ägo ha Grafisk Kokbok, gärna 3.0…. (den är fin också) Ville bara säga det, over and out! och puss o kram o nyp i stjärten

 2. Amanda skriver: 13 juni, 201306:05

  Håller med föregående talare om Grafisk Kokbok 3.0. En bok som kan inspirera en är ”Rapport! En bok om att göra mönster” av Lotta Kühlhorn (den har en mycket vacker framsida också).

  Lycka till med Illustrator och InDesign, det är mina favvo-program i Adobe-serien, ha det gött!

 3. Emelie skriver: 17 juni, 201308:54

  Tack!! Fick ett mer utförligt svar än jag någonsin kunnat drömma om!

 4. Anna skriver: 19 januari, 201511:09

  Hej! det här är ju rätt länge sen, men du råkar inte ha kvar böckerna?
  Anna

Skriv en kommentar